AJÁNLÓ
 
17:19
2013. 01. 08.
Mielőtt belekezdenék az előtörlesztési lehetőségekről szóló blogbejegyzésbe, az egyik...
A bejegyzés folyatódik
 
17:19
2013. 01. 08.
Minden hitelfelvevő jogos igénye, hogy a hitelügylet teljes hosszában korrekt és méltányos...
A bejegyzés folyatódik
 
17:19
2013. 01. 08.
A hitelfelvétel során a pénzintézetek ellenőrzik, hogy megfelelünk-e a felvételhez szükséges...
A bejegyzés folyatódik
 
17:19
2013. 01. 08.
Miről is van szó? 2012-ben a kormány az irreálisan drága hitelek megfékezése érdekében...
A bejegyzés folyatódik
 
17:19
2013. 01. 08.
Az előző bejegyzésben az áruhitelekről volt szó és ezt a témát folytatnám, ám most az...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiteligényléskor számos dokumentumot kell kitöltenünk, amelyek igazolják jövedelmi helyzetünket, munkaviszonyunkat stb. Ezeket fogjuk áttekinteni következő blogbejegyzésünkben.


Szinte minden bank és hitelintézet ugyanazokat a dokumentumokat kéri és tölteti ki velünk hiteligényléskor, így szinte garantált, hogy az itt felsoroltakkal fogunk találkozni.
 

Általános Szerződési Feltételek – Ez mindennek az alapja. Az ebben foglalt szabályok lesznek irányadók a hitelünk teljes futamideje alatt. Ez talán a leghosszabb és legszárazabb szöveg, ráadásul apró betűvel is van írva. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a szerződés aláírása ELŐTT olvassuk el, és esetleges kérdéseinket is ekkor tegyük fel. A szerződés aláírása után már késő kérdéseket feltenni. Ha adóstárssal, kezessel együtt veszünk fel hitelt, akkor gondoskodjunk róla, hogy partnerünk is elolvashassa a feltételeket!

 
Még a szerződés aláírása előtt beszéljük át alaposan az olvasottakat!

 

Hitelkérelem – Ez már egy kitöltendő dokumentum. Méghozzá az egyik legfontosabb, hiszen ezen szerepelnek személyes adataink, beleértve jövedelmi helyzetünket is. Ezen az iraton kell feltüntetnünk azt is, hogy mekkora hitelösszeget kérünk. A hitelkérelem kitöltését a bankoknál általában az ügyintéző végzi, de például a Cofidisnél (ahol mindent telefonon és interneten intézhetünk) ránk van bízva. Viszont telefonon kérhetünk segítséget, vagy megvárhatjuk a Cofidis munkatársát, aki eljön a szerződéscsomagért.


Munkáltatói igazolás
– A hitelkérelemben szereplő adataink valódiságát támasztja alá. Legalábbis azt a részét, hogy van fennálló munkaviszonyunk, és a hitelkérelemben szereplő jövedelmünk valós. Értelemszerűen nyugdíjasoknak nem kell ilyen igazolást kitöltetniük munkaadójukkal. Nekik a nyugdíjigazoló-szelvényüket kell bemutatniuk, nyugdíjuk összegének igazolására.

Csoportos beszedési megbízás – Ez már a hitel törlesztési szakaszában lesz fontos, amikor a havi törlesztőrészleteket kell átutalnunk a banknak vagy hitelintézetnek. A csoportos beszedési megbízás előnye, hogy miután leadjuk számlavezető bankunknak, onnantól számítva nem kell foglalkoznunk a törlesztéssel – hiszen a hitelnyújtó minden hónapban a megfelelő napon és a pontos hitelösszeget fogja levonni folyószámlánkról. Természetesen, ha más fizetési módot választunk, akkor erre a dokumentumra nem lesz szükségünk. Hitelintézeteknél törleszthetünk csekken (ennek általában van egy technikai felára), állandó átutalási megbízással (ilyenkor nem a bank vagy hitelintézet hívja le a számlánkról a pénzt, hanem mi utaljuk át nekik az adott napon a pontos, előre megadott összeget), vagy készpénzben (erre a Provident otthoni szolgáltatásával van lehetőség, korábban volt már róla szó). Ezek közül a csoportos beszedési megbízás véleményem szerint a legkényelmesebb.

Egyéb nyilatkozatok – a bankok és hitelintézetek a hitelügylet során hozzájutnak számos adatunkhoz, ezek kezeléséről kell különböző módokon nyilatkoznunk. Egyrészt fel kell hatalmaznunk a pénzintézetet, hogy a hitelügylethez kapcsolódó adatainkat a hitel ügyintézése során felhasználja – illetve munkáltatonktól igazolásokat kérhessen. Ez elég alapvető, enélkül nem tudunk hitelt felvenni. Tudomásul kell vennünk ezenkívül, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszernek is továbbítják hitelügyletünk adatait (valamint onnan információkat kérnek rólunk), hiszen ez a pénzintézet kötelezettsége. Enélkül sem tudunk hitelt felvenni.

Viszont azért mondhatunk nemet is, például a pénzintézet kérni fogja, hogy járuljunk hozzá direkt marketing célú megkeresésekhez, statisztikákban való szerepeltetésünkhöz. Ez nem kötelező, de nem is fáj, úgyhogy nem muszáj nemet mondani rá.

Ezeken kívül általában számos tájékoztatót kapunk, amelyeket érdemes elolvasni, szintén a szerződés aláírása előtt. Ezek közé tartozik az Általános Tájékoztató, amely gyakorlatilag egy összefoglaló az igénybe venni kívánt hiteltermék típusairól, főbb kondícióiról. Ezt érdemes elolvasni minden esetben, mert itt olvashatók el a legérthetőbben a főbb kötelezettségeink és lehetőségeink a hitelügylet során. És mint tudjuk, az a legfontosabb, hogy a hitelfelvétel előtt minden lehetséges szempontot és szabályt megismerjünk!

A hitelügylethez közvetlenül kapcsolódó dokumentumok lehetnek még a hitelfedezeti biztosítással kapcsolatos dokumentumok. A hitelfedezeti biztosítással korábbi posztomban foglalkoztam, így arra nem térnék ki bővebben most. Viszont fontos tudni, hogy általában külön Általános Szerződési Feltételek vonatkoznak a biztosításra, ezért ezeket is olvassuk el, mielőtt megkötnénk a biztosítást.

Ne feledjük, hogy ha nem ismerjük a szabályokat, az még nem ment fel bennünket a betartásuk alól. Tehát olvassunk el mindent, kérdezzünk, és csak olyan hitelt igényeljünk, aminél teljes körűen tájékozódtunk a szerződés aláírása előtt!

 

1 Komment
0 Reblog
A blogot a Cofidis Magyarországi Fióktelepe támogatja.

Hitelesen

A hitelt lehet nem szeretni, de akár szeretni is (vagy legalábbis nem ellenségként tekinteni rá). Hogy mi kell az utóbbihoz? Körültekintés. Nézzük, mit várhatunk a hitelektől. A szerző nem gazdasági- vagy hitelszakértő, csak egy ember, hitelekkel.

Hirdetés

Utolsó kommentek